Pages

Recent Posts

1 Apr 2013

Puding Roti Pelangi


RESEPI PUDING ROTI PELANGI


Desert/pemanis mulut enak dimakan serta menyejukkan dikala cuaca yang panas.....
Resepi (saya doublekan resepi dr resepi asal) terima kasih kak Azlita Masam Manis



makan time sejuk...wallah...



PUDING ROTI PELANGI

15gm agar-agar serbuk
600 ml air
2biji telur
1 tin susu cair
6 sudu makan susu pekat manis
6 keping roti
6 sudu gula
2 sudu besar sunquick
2 sudu teh pate lemon
1 sudu teh esen vanila
Pewarna hijau, merah, purple, biru

Masak agar-agar dgn air dan gula hingga agar-agar dan gula larut
Dgn menggunakan blender, kisar roti bersama telur, susu cair dan susu pekat manis hingga sebati.
Tuang bahan yg dikisar tadi ke dalam periuk agar-agar tadi dan terus memasak dengan api yang perlahan sambil dikacau hingga didih.
Masukkan sunquick dan esen vanila. Biarkan masak seketika.
Tutup api dan masukkan paste lemon
kacau rata
Ambil sedikit 1/4 daripada adunan dan bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pada setiap bahagian yang telah diasingkan
Baki adunan yang tidak diwarnakan tadi, di tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan dahulu dengan air.
Ketepikan
Kemudian ambil adunan yang telah diwarnakan tadi dan titiskan atas puding dalam loyang tadi secara berselang seli antara satu warna dengan warna yang lain
Buat hingga habis
Kemudian sejukkan.

Komen
0 Komen

No comments:

Post a Comment

The Little Black Chef Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign