Pages

Recent Posts

14 Apr 2013

ROTI JALA KARI DAGING

ROTI JALA KARI DAGING ~ PEMBUKA SELERA



Assalamualaikum....petang ni anak-anak minta kari daging...kata aishah..."mama..masa kat sekolah tadi aishah berangan kalu makan kari daging sedapnya mmmm....anak mama kat skolah dah berangan nak makan...alahaiiii....jadinya si mama ni buatlah atas permintaan si anak...kari daging mesti sedap dimakan dengan roti jala kan...

Resepinya:

roti jala

2 cawan tepung gandum
2 cawan santan sederhana pekat
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning

Cara Penyediaan
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sebati.
2. Tapis adunan ni supaya nanti senang aje laluan dlm acuan roti jala...biarkan selama 15 minit
3. Panaskan kuali dgn api sederhana.
4. Sediakan kuali leper non-stick dan bancuhan tepung tadi dimasukkan kedalam acuan roti jala.
5. Tebar/kirai adunan atas kuali.
6. Biarkan hingga roti jala tu masak.
7. Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2




Kari Daging

Bahan-bahan:
daging potong kecil
2 biji kentang potong kecil
3 sudu besar serbuk kari
250 ml santan
2 ulas bawang putih mayang
1 biji bawang besar mayang
2 cm halia mayang
2 cm kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
kacang panjang dipotong kecil
lobat dipotong dadu
Cara-cara:
Tumis bawang, halia dan rempah ratus sehingga naik bau
Masukkan serbu kari dan sedikit air
Kacau2 sehingga pecah minyak
Masukkan daging dan air
Biarkan ia mendidih dalam setengah jam
Masukkan santan dan kacau2
Biarkan daging mendidih perlahan-lahan sehingga empuk sambil2 tu masukkan garam secukup rasa dan 1 sudu kecil gula
Bila daging dah empuk, masukkan kentang,
Didih api perlahan sehingga kentang empuk
Bila kentang dah empuk boleh masukkan kacang panjang dan lobak dadu jika suka.
Dalam 1-2 minit dah boleh angkat.
Komen
0 Komen

No comments:

Post a Comment

The Little Black Chef Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign