Pages

Recent Posts

1 Apr 2013

BLUEBERRY CHEESE TART



BLUEBERRY CHEESE TART-NAMANYA SESEDAP RASANYA

   
Comel si tart


Resepi ni dapat time dok google nak buat cheese tart la...Masyaallah terbuka blog kat http://www.azlitamasammanis.com/2011/07/bluberry-cheese-tart-dan-step-by-step.html....tu yang tergoda nak mencuba jugak ....dan alhamdulillah menjadi you ..terima kasih ye kak Azlita atas resepinya ini

Ni resepinya

Shell Tart
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Acuan tart 
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
 
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.





Komen
0 Komen

No comments:

Post a Comment

The Little Black Chef Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign