bih-lebih kami yang merantau..kerang ni mmg makanan favorite aku waktu dimsia...Baik buat nasi lemak kerang, sambal kerang, kerang rebus, kerang bakar termasuklah kuey teow kerang ni....mmmg aku mengidam sangat...
Terima kasih pada Fiza Fazlee....dia sangat bermurah hati memberi sebungkus kerang kepada kami sekeluarga....Semoga murah rezeki mu di mana sahaja....
Resepi ada kat bawah sila-silalah menjamu mata ye tuan-tuan dan puan-puan
KUEY TEOW KERANG BASAH LEBIH KERANG YK |
Kuey teow direndamkan sebentar didalam air panas dan ditoskan
2 biji bawang merah sederhana besar-blend
2 ulas bawang putih - blend
segenggam udang kering yang ditumbuk
2 sudu cili blend (bergantung kepada kepedasan yang anda mau)
kicap,
kiub ayam
sedikit sos cili/sos tomato
udang
kerang
sawi dipotong
daun bawang
daun kucai
tauge
Cara Penyediaan
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih dalam kuali dengan minyak
- Masukkan cili blend biarkan sehingga pecah minyak
- Naik bau masukkan udang kering dan kiub ayam serta sos cili/sos tomato, kicap dan perasakan dengan garam dan gula
- kemudian masukkan udang, kerang, serta secawan air atau terpulang pada anda samada mau basah lagi atau tidak
- Masukkan sayur sawi
- Kuey Teow dimasukkan kedalam kuali dan kacau hingga sebati
- Akhir sekali masukkan tauge dan daun kucai dan daun bawang ...
- Angkat dan selamat menjamu selera....
- Anda boleh tambahkan dengan telor mata kerbau , cili jeruk dan asam limau wallla..